• BITCOIN/TL
    531982,566
    % 1,01
  • ETHEREUM/TL
    33508
    % -0,16
  • RIPPLE/TL
    8.79
    % 0,09
  • BITCOIN CASH/TL
    2343.37,535
    % -2,21
  • LITECOIN/TL
    1752.97
    % -1,99
  • COSMOS HUB/TL
    211.76
    % -1,37
  • CARDANO/TL
    6.68
    % -1,96
  • TETHER/TL
    19.13
    % -0,16

SEDDK Lideri Eroğlu açıkladı! Sarsıntının maliyeti 2 milyar doları bulabilir

SEDDK Lideri Eroğlu açıkladı! Sarsıntının maliyeti 2 milyar doları bulabilir

Eroğlu, hasarların üçte 2’sinin üç ay içinde ödeneceğini de belirtti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Lideri Mehmet Akif Eroğlu, Bloomberg HT yayınında gündeme dair merak edilen soruları yanıtladı.

Deprem sonrası oluşan ve oluşacak hasarlar ve atılan adımlara ait değerlendirmelerede bulunan Eroğlu, Karhamanmaraş merkezli sarsıntıların yol açtığı hasarlar için 1 milyar dolar karşılık ayrıldığını belirterek, “Talep geldikçe ödeyebilecek durumdayız. maliyetin 2 milyar dolara çıkacağını iddia ediyorum” dedi.

Bugüne kadar 272 bin hasar ihbarı geldi

Bugüne kadar 272 bin hasar ihbarı geldiği bilgisini aktaran Eroğlu, bölgeye ait süratli tedbirler alarak, süratli adımlar atıldığını, poliçe müddetlerinin uzatıldığını, yenilemelerin de pazartesi günü otomatik olarak yapılacağı bilgisini verdi.

Çok büyük bir yıkım ile karşı karşıya olunduğunu belirten ve bu nedenle yaşanan zelzelelere ‘Asya Felaketi’ dendiğini lisana getiren Eroğlu, yapılan modellemeleri ve büyüklükleri aşan bir yıkımla karşı karşıya olunduğunu aktardı.

Bu bölgedeki konutların yarısının DASK’ı var

Bölgedeki sigortalılık oranına ait soruyu, “Ülkede DASK oranı yüzde 50. Orada da yüzde 50, kimi kentlerde daha yüksek ancak çoklukla iki konuttan birinde DASK var” biçiminde yanıtlayan Eroğlu, DASK’ın ortak alanları ödediğini, o nedenle birebir binada DASK olmayan depremzedenin de mağduriyetinin bir kısmının karşılandığını lisana getirdi.

”Üç ay içinde tamamlanacağını kestirim ediyorum”

Çok büyük yıkımlarda devletin, vatandaşın yanında olduğunu tabir eden Eroğlu, “Şu ana kadar 272 bin hasar belgesi geldi. Çabucak ödemeler yapılmaya başlandı. O gelen sıcak para pek çok sıkıntıya deva oluyor. Bölgeden gelen hasar ihbarlarının ekspertizlerinin yapılarak ödemelerinin üçte 2’sinin üç ay içinde tamamlanacağını kestirim ediyorum. Bu ortada şunu da söylemek isterim, DASK var olan pahanın temel inşaat maliyetini karşılar, arsa maliyeti ve spekülatif artışları kaşılamaz” dedi.

DASK ve Tarım Sigortaları Havuzu’nun (Tarsim) ülkede ihtilal niteliğinde iki kurum olduğunu belirten Eroğlu, Tarsim hasarlarının da yüzde 60’ının tamamlandığını belirtti.

“Hemen zeyilname yaptırın”

DASK’ta teminatların geçen yılın sonunda artırıldığını, 320 bin liradan 640 bin liraya hatırlatılması üzerine Eroğlu, yurttaşların bir hak kaybı yaşamaması için poliçesi olanların çabucak acentelerini arayarak artış yaptırmalarını önerdi.

Eroğlu, DASK ödemelerinin poliçe neyse onun üzerinden yapıldığını, bu nedenle tapu üzerindeki metrekare ile poliçe üzerindeki ölçünün birebir olması gerektiğini de hatırlattı.

“Milyarları bulacak”

Bölgede 1 milyon 129 bin adet poliçe olduğu bilgisini veren ve bugüne kadar 272 bin hasar bildirimi olduğunu söyleyen Eroğlu, “1 milyar lira ödeme yapıldı. Lakin ödemeler milyarları bulacak. Kurumun, 25 milyar lira kasada hazır parası var. Ödeme gücü var. Hatta tüm ülke için ödeme gücü var. Marmara sarsıntısı için de ödeme gücü var. Hala 1,5 trilyon liralık teminat var. 1 milyar dolar karşılık ayırmış durumdayız. Talep geldikçe ödeyebilecek durumdayız. 1 milyar dolar karşılık ayrılmış, en yüksek 2 milyar dolara çıkabilir, daha üstüne çıkarsa da ödeme kapasitesi var” diye konuştu.

“Kayıp bireylerde hukuka uymak durumundayız”
Gelişmelerin bilhassa reasürans tarafında bir maliyet artışı getireceğine dikkat çeken Eroğlu, “Özkaynak gereksinimi doğabilir, gereksinim olursa sermayedarlardan para talep edeceğiz. Gerekirse hükümetten de takviye isteyeceğiz. Sayın bakanımız Nureddin Nebati’nin kelamı var” dedi.

Kaynak: Dünya