• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Piyasaların gözü Merkez Bankası’nda: Faizi indirecek mi, sabit mi tutacak?

Piyasaların gözü Merkez Bankası’nda: Faizi indirecek mi, sabit mi tutacak?

Birol BOZKURT

Merkez Bankası, Para Siyaseti Şurası yılın ikinci faiz kararını 23 Şubat Perşembe günü açıklayacak. Bu Para Siyaseti Heyeti toplantısı son periyotta en çok merak edilen toplantılardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Merkez Bankası’nın bir evvelki toplantının karar metninde mevcut siyaset faizinin kâfi olduğu tabirine yer vermemesi ekonomistler tarafından tekrar bir faiz döngüsünün başlayabileceği halinde yorumlanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da faizleri daha da düşüreceğiz açıklaması yapması sonrasında şubat toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyordu.

Ancak Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar sonrası finansal piyasalarda yaşanan çalkantılı devir hesapları değiştirdi. Kimi ekonomistler Merkez Bankası’nın bu toplantıyı pas geçebileceğini düşünürken, JP Morgan faiz indirimi beklediğini açıkladı. JP Morgan üzere düşünen ekonomistlerin sayısı da az değil.

Merkez Bankası şayet bu toplantıda 100 baz puan faiz indirimine giderse %8’e düşen siyaset faizi 2016 yılından bu yana birinci kere bu düzeye inmiş olacak. Türkiye tarihinde en düşük faiz oranları 2013 yılında yüzde 4,5 olarak uygulanmıştı.

JP Morgan faiz indirimi bekliyor

ABD’li yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’yi vuran sarsıntıların iktisat üzerindeki tesirleriyle ilgili bir rapor yayımladı. Sarsıntının fiziki yapılara direkt hasar maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu tabir eden JP Morgan, Merkez Bankası’nın bu haftaki para siyaseti toplantısında faizleri 100 baz puan daha düşürerek yüzde 8’e indireceğini öngördü.

JP Morgan ekonomisti Fatih Akçelik, bankanın müşterilerine gönderdiği notta, “Türkiye’deki zelzele trajik can kaybına yol açtı ve değerli ekonomik sonuçları olacak” dedi. Akçelik, “Siyasi idare zelzeleden evvel bile faizlerin daha da indirileceği sinyali veriyordu. 18 Haziran’a kadar yapılması gereken seçimler öncesinde yeni faiz indirimleri yapılması mümkünlüğünü göz gerisi edemiyoruz. Lakin, Türkiye’de para siyaseti transfer düzeneği çalışmadığından siyaset faizinin artık geçmişe kıyasla daha az ehemmiyet taşıdığına inanıyoruz” dedi.

“Merkez Bankası bu toplantıyı pas geçmeli”

Merkez Bankası’nın şubat toplantısında faizi indirmemesi gerektiğini söyleyen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, “Depremden evvel beklenti faizlerin 100 baz puan indirilmesi istikametindeydi. Bunun sebebi olarak bir evvelki faiz toplantısının metninde faiz indirimine gidilebileceğinin sinyalinin verilmiş olması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizler daha da düşecek açıklaması olarak gösterilebilir. Lakin depremd sonrası finansal piyasalar daha oturmamışken ve piyasa faizlerinde üst istikametli bir hava hakimken Merkez Bankası’nın bu toplantıda indirim yapmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Arzova ayrıyeten, Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz indirmeyip pas geçmesi halinde piyasaların buna müspet reaksiyon vereceğini söyledi.

Merkez Bankası, gerçek ve finansal bölüm temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 36 iştirakçiyle gerçekleştirdiği şubat ayına ait Piyasa İştirakçileri Anketi’ni yayımladı. İştirakçilerin BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir evvelki anket periyodunda yüzde 9,08 iken, bu anket periyodunda yüzde 9 oldu.

Merkez Bankası’nın siyaset faizine ait cari ay sonu ve 3 ay sonrasına yönelik beklentiler yüzde 9 olarak belirlendi. 12 ay sonrası için siyaset faizi beklentisi ise yüzde 13,94 seviyesinde oluştu.

Enflasyon düşüş suratında yavaşlama

Katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi ise bir evvelki anket periyodunda yüzde 32,46 iken, bu anket periyodunda yüzde 35,76 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir evvelki anket periyodunda yüzde 30,44 iken, bu anket devrinde yüzde 30,75 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise tıpkı anket devirlerinde sırasıyla yüzde 17,18 ve yüzde 18,11 olarak gerçekleşti.

2023 büyüme beklentisi düştü

2023 yılı büyüme beklentisi bir evvelki anket periyodunda yüzde 4,1 iken, bu anket devrinde yüzde 3,6’ya indi. GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi ise bir evvelki anket periyodunda yüzde 4,3 iken, bu anket periyodunda yüzde 4,5’e yükseldi. 30,7 milyar dolar olan yıl sonu cari açık beklentisi de bu devirde 30,6 milyar dolara geriledi.

Dolar kuru beklentisi geriledi

Katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir evvelki anket devrinde 23,12 TL iken, bu anket devrinde 22,84 TL’ye düştü. 12 ay sonrası dolar/TL beklenti ise 23,43 TL ‘den bu anket devrinde 23,10 TL’ye geriledi.

Kaynak: Dünya