• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Reuters’ın anketi: Zelzele felaketi büyümeyi nasıl etkileyecek?

Reuters’ın anketi: Zelzele felaketi büyümeyi nasıl etkileyecek?

Reuters anketine katılan 16 ekonomistin 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi kestirimleri %5 ila %6.2 ortasında değişiyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) da faiz indirimine münasebet gösterdiği ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamanın dördüncü çeyrek prestijiyle daha da görünür hale geliyor. Reuters anketinde dördüncü çeyrek için büyüme varsayımların medyanı %3 düzeyinde bulunurken iddialar %2.3 ila %6.3 ortasında.

Ekonomi birinci çeyrekte %7.5 ikinci çeyrekte %7.7 büyüme göstermiş akabinde üçüncü çeyrekte büyüme %3.9’a yavaşlamıştı. Bu periyotta TL’deki bedel kaybı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gündemdeydi. Güç piyasasındaki fiyat artışlarının da tesiriyle enflasyon %85’in üzerine çıktı. İktidar bu devirde, cari fazla odaklı kredi ve büyüme siyasetlerini öne çıkardı.

Merkez Bankası’nın ‘deprem’ vurgulu faiz kararı

TCMB 43,000’den fazla kişinin vefatına sebep olan ve bölgede büyük yıkıma yol açan zelzelelerin akabinde “sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi” için bu ay siyaset faizini %8.5 düzeyine çekti.

TCMB sarsıntının büyüme, enflasyon ve beklentileri nasıl etkileyeceğini takip edeceğini, fakat kısa vadeli tesirlere rağmen zelzelenin orta vadede Türkiye iktisadının performansı üzerinde “kalıcı bir etki” oluşturmayacağını öngördü.

Ankete nazaran tahinler değişti

Reuters anketinde 2023 GSYH büyümesi için medyan kestirim %2.8 düzeyinde bulunurken kestirimler %1.2 ila %3.9 ortasında yer alıyor. Bu 2022’ye nazaran büyümede epey bariz bir yavaşlama manasına geliyor. Reuters’ın sarsıntı öncesi son anketine nazaran 2023 büyüme kestirimleri 0.2 puan gerilemiş durumda. Sarsıntı tesirlerinin devam etmesiyle önümüzdeki devirde de revizyonların devam etmesi bekleniyor. Hükümetin sarsıntı öncesi ise bu yıl için büyüme amacı %5 düzeyindeydi.

Eurobank bir araştırma notunda geçen yılın sonundaki ekonomik aktivite trendlerinin gerileme ve düşüş dinamiğinde olduğunu belirterek ihracattaki zayıflama sebebiyle düşen üretim hacminin gözlendiğini belirtti.


50 milyar doları aşan maliyet

Ekonomistlerin ve iktisat yetkililerin birinci hesaplamaları sarsıntının toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacağını gösteriyor, iddialar 100 milyar dolara kadar ulaşıyor.

TÜİK, dördüncü çeyrek ve 2022 GSYH bilgilerini 28 Şubat günü saat 10.00’da açıklayacak.

Kaynak: Dünya